Att ta tag i saker

13/02/2013 kl 17:48admin Bli först med att kommentera! »

Svårigheten att ta tag i saker som måste göras har alla känt av. Det verkar ofta lättare att skjuta upp ett arbete eller en läxa, ”jag gör det sen eller imorgon”. Detta är väldigt vanligt och många personer lider av något som heter prokrastinering: Att man skjuter upp uppgifter istället för att ta tag i dem direkt. Speciellt vanligt är detta inom studievärlden.

Anledningarna till varför man inte tar tag i saker direkt är flera. Det kan vara till exempel att arbetet inte är roligt eller spännande, att man får ångest över att det är mycket som ska göras eller att man helt enkelt inte vet hur man ska börja. Om man har stora problem skolarbetet och känner att motivationen ständigt tryter kan ett tips vara att ta hjälp av en privatlärare. För att stora arbetsuppgifter, som att plugga inför ett prov eller skriva en uppsats, ska bli lättare att ta tag i kan man använda sig av olika knep. Här nedan listas några smarta knep för att bli bättre på att ta tag i saker direkt.

Dela upp arbetsuppgiften i mindre delar

Skriv upp detaljerade ”att göra-listor” där det står t.ex. ”Läsa kapitlet om hinduism och göra textfrågor 1-5 i frågehäftet” istället för ”plugga religion”.

En väldigt specifik ”att göra-lista” gör det väldigt lätt att börja arbeta. Det är bara att göra det som står på första punkten! Och så fort du har klarat av en punkt är det bara att bocka av den eller stryka den, på detta sätt kommer det bli väldigt tydligt att du kommer framåt i arbetet!

10 minuters-metoden

Att komma igång är bland de svåraste momenten i att skriva ett stort arbete eller att börja plugga inför ett prov. Sätt en timer på 10 minuter och gör så mycket du kan på den tiden. Efter 10 minuter lämnar du din uppgift och gör något annat. Även om du bara hunnit skriva några meningar kommer det att bli mycket lättare att jobba vidare med uppgiften nästa gång.

Fråga dig vad som händer om du inte gör det nu

Det är alltid lättare att ta tag i plugget ju närmare ett prov eller en deadline man kommer. En avgörande anledning till detta är att man börjar inse att prover kommer gå riktigt dålig om man inte sätter igång nu.

För att verkligen förstå detta tidigare än någon dag innan själva provet kan du fråga dig: Vad händer om jag inte gör det nu? Svaret på frågan kan till exempel vara ”Då måste jag plugga dubbelt så mycket imorgon” eller ”då kommer jag få IG”.

Du måste ingenting. Du gör saker för att du vill!

Genom att ta bort ordet ”måste” och istället använda ”vill” blir det genast mycket enklare att göra saker. För att när allt kommer i kring måste du inte göra någonting. Du behöver inte äta grönsaker, gå upp tidigt eller ta på dig kläder. Du gör det för att du vill må bra, komma i tid till skolan för att få bra betyg och vara bekväm eller se bra ut. Samma sak gäller skolarbeten. Du måste inte göra läxa, men eftersom du vill få bra betyg ingår att göra läxan och lära sig i din vilja av den enkla anledningen att du inte kan få bra betyg utan att göra läxan.

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)