Men bara med det perfekta kaffet i blodet…

19/11/2009 kl 17:58admin 2 Kommentarer »

Någon nervös person har jag då aldrig varit, och det har hjälpt mig. Jag har stått inför viktiga körframträdanden och svårsjungna solon, jag har slängt mig ut på löparbanan i prestigefyllda tävlingar i distanslöpning, jag har skrivit otaliga direkt betygsavgörande prov, genomfört föreläsningar och andra muntliga presentationer, samt varit ljushållare åt en blivande ärkebiskop i en procession bevittnad av kungen och drottningen i kanske årets största kyrkliga händelse.

Och jag har kört upp för B-körkort.

Och nervositeten har jag så gott som skonats från.

Jag har också sällan haft problem med självförtroende och optimism (särskilt när det gäller tid), även om det vid flera tillfällen under mitt strävande efter körkortet har övergett mig. När det nu idag var dags för uppkörning, dock, så fanns båda där, starkare än någonsin. Och nervositeten var som bortflugen.

Jag tror det kan ha varit något med kaffet jag tillredde och drack upp strax före jag cyklade till Vägverket. Det var perfekt. Mängden pulver i kombination med det heta vattnet blev till någon sorts uppenbarelse. Mjölkdroppen blev också av exakt rätt storlek, resulterande i en mild och mjuk smak, utan att det blev mjölk med kaffesmak. Det gav mig en kick utöver det normala. Jag tror, rentav, att det drogade mig.

Kontrollanten var en kvinna vid namn Jenny, men hädanefter kallar vi henne Fröken Julin. Fröken Julin pratade den där skånskan som försökts att tränas bort under ca 10-15 års tid, det vill säga en kanske ännu fulare dialekt än skånskan själv. Hennes röst sa mig direkt att den här kvinnan har inte överseende med någonting - jag får inte göra ett enda fel. Detta borde ha bidragit till nervositet, istället skrattade jag lite inombords åt mitt oflyt i körkortsjakten (Fick bl.a. en tjurskallig och dryg petimetergubbe till körlärare, kuggade kunskapsprovet med en poäng, och föddes utan körtalang). Jag marscherade således ut till bilen med starkare självförtroende än tidigare skådat.

Alla som tar körkort får göra en säkerhetskontroll, som för det allra flesta handlar om att kolla bromsen, vindrutetorkarna, lysena, eller om man har otur: en full invändig och utvändig kontroll. Igår natt satt jag i en halvtimme och pluggade in dessa otaliga punkter, och gick till och med ut till bilen för att kolla så jag visste var alla hundratals lysen sitter. Har man ytterligare lite otur så får man kolla nivåerna hos de tre vätskorna i motorhuven, vars placering uppenbarligen varierar från bil till bil.

Var är min lilla vätska?

Var är min lilla vätska?

Jag har pratat med flera vänner och gått igenom trådar i olika forum på Internet. Ingen har behövt kolla de där vätskorna.

Min första instruktion: “Öppna motorhuven, lokalisera och kolla nivån på bromsvätskan och kylarvätskan“. Oliver inser direkt att nu är det dags att börja skådespela. Jag har en vag uppfattning om de där vätskorna men är långt ifrån säker. Och det får under inga omständigheter se ut som att jag gissar. Grävde i minnet och fick för mig att bromsvätskebehållaren har ett gult lock, och turligt nog fanns en sådan behållare. Gällande kylarvätskan drabbades jag av det ökända tvålocksdilemmat. Med en utmärkt skådespelarinsats valde jag ett av dem, kollade nivån, och sa att den var godkänd. Med en usel skådespelarinsats talade Fröken Julin indirekt om för mig att jag hade valt fel. Först försökte hon kolla bort, sedan mötte hon min blick med ett leende där skrattgropen var övertydlig vid höger mungipa, och närmast icke-existerande vid vänster. Adjöss, hopp!

“Då köööer vie!”

Vanliga Körkorts-Oliver hade blivit irriterad och besviken över att körkortet gått om intet efter 34 sekunders uppkörning. Drogade Körkorts-Oliver tänkte att det spelar kanske ingen roll. Hon har nog överseende!

Ute på kringelikrokvägen mot Ulva Kvarn blev jag tillsagd att vända för att åka tillbaka mot stan. Jag fick välja var denna vändning skulle ske, och valde att svänga in på någon lerig väg där jag med nöd och näppe passerade förbi ett metallstängsel. Inbromsningen kom för sent, blinkandet likaså, och jag gick alldeles för nära stängslet.

Vanliga Körkorts-Oliver hade blivit irriterad och besviken över att körkortet återigen gått om intet. Drogade Körkorts-Oliver tänkte att det spelar kanske ingen roll. Hon har nog överseende!

På Svartbäcksgatan i Uppsala fick jag efter att ha svängt höger i en rondell och backat runt ett hörn, svänga vänster tillbaka samma väg. Helt uppenbarligen hade jag begått något misstag så hon tvingats till att testa mig på samma moment igen. Efter att ha kört en stund till hade jag fortfarande ingen aning om vilket fel jag gjort.

Men trafikkompetens och bilkännedom kan du inte ge mig, min vän

Men trafikkompetens och bilkännedom kan du inte ge mig, min vän

Vanliga Körkorts-Oliver hade blivit irriterad och besviken över att körkortet gått om intet en tredje gång. Drogade Körkorts-Oliver tänkte att det spelar kanske ingen roll. Hon har nog överseende!

Utan att ha fått köra efter vare sig högerregeln eller någonting i stan får jag köra tillbaka in vid Vägverket.

Vanliga Körkorts-Oliver hade blivit irriterad och besviken över att körkortet helt uppenbarligen inte klarats. Drogade Körkorts-Oliver tänkte att kanske, kanske hade hon redan kollat tio moment med mig, och allt var väl.

Bara med det perfekta kaffet i blodet, kan man ta sig igenom en sådan uppkörning utan att tappa lusten och självförtroendet. Drogade Oliver lyckades på ett mirakulöst sätt helt tänka bort sina uppenbara misstag ända tills han fick de uppradade för sig. Även då, med 40% av testade förmågor klarade och 28% av kompetensområdena tillfredsställda, smålog han inombords.

“Ja, Fröken Julin, tack tack, Fröken Julin”.

Ack ack, med självförtroende, optimism och minimal nervositet i bagaget får man räkna med andra brister. Kanske saknar man helt anlag för att lära sig trafiksäkert beteende och fordonsmanövrering.

Kanske är man som jag.

Nytt försök i vår!

/O

2 kommentarer hittills

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)