35 min fotboll och 8 timmar sjukhus

31/08/2009 kl 00:11Isak 1 Kommentar »

Att fotboll är en farlig sport har jag vetat sedan barnsben. Det finns otaliga saker som kan gå snett och göra ont på fotbollsplanen. Sträckningar, glidtacklingar, skallningar, skavsår och förstås svidande 1-0 föruster är bara några exempel.

Idag var det återigen matchdags. Vi spelade borta mot bönderna från Örsundsbro, Lagunda. Trots en sen kväll dagen innan och en tidig avfärd var man taggad till tårna. Och var man inte det innan så blev man det garanterat efter 3 koppar kaffe och två Alvedon. Det brukar göra susen! Men om jag hade vetat vad som väntade mig den här dagen och vilket sorgligt slut min helg skulle få, hade jag nog aldrig gått ut på planen.

Matchen började bra, ett turmål från böndernas sida kvitterades snabbt till 1-1. Ungefär 35 minuter in i första halvan slås så en långboll från böndernas försvar. Den seglar tvärs över planen och bort mot min högerkant. I full fart springer jag för att möta bollen med pannan. Vad jag inte upptäckt är att även en bonde fått syn på samma boll. Bjässen på minst 120 pannor ångar fram likt ett kylskåp med raketmotor i min riktning. I samma stund som jag nickar undan bollen känner jag hur Stor-Arne dundrar in med sin råmjölksrumpa i bröstkorgen på mig. Min svaga stadsbokropp ger vika och jag faller platt till marken. Jag kunde fan lika gärna rusat in i en vägg! (Om ni ursäktar språket). I alla fall kommer jag på benen ganska snabbt, huvudet snurrar lite men i övrigt känner jag mig förvånansvärt bra. Jag harklar mig och drar iväg en lobba, och ska just ta en löpning mot mål, då jag ser vilken färg mitt saliv har. Rött. Rött som blod. Jag har aldrig varit sådär sjukt rädd för att se blod som vissa människor kan vara, men när det kommer ur halsen på en blir man ju lite orolig. Jag sprang självklart och bytte, och vid bänken konstaterades det att det var bäst att köra mig till sjukan för att låta ambulans-Janne eller nån annan från “Sjukhuset” ta en titt på mig.

Vi kom till akutmottagningen 14.15. I det totalsterila väntrummet sitter sex andra patienter och väntar. En kvinna och hennes sovande dotter, ett medelålders par som får en att tänka på måndagstrafik och sönderkokt varmkorv – varför vet jag inte, samt en kvinna i 40 års åldern och hennes stackars senila far. På en tv bakom plexiglas visas någon halvtaskig komedi om en skjutgalen general som tar över en leksaksaffär. I hela väntrummet finns ingen lukt, ingen smak. Istället en hel massa utslitna trädgårdstidningar som ligger och skräpar på de svettiga, skinklädda stolarna. Det är med andra ord upplagt för ett hejdundrandes söndagskalas.

Efter ungefär 3 timmar får jag så äntligen träffa en läkare. Hon lyssnar lite på min andning, testar puls och kör upp nån grej i örat på mig. Hoppas det ingick i rutinerna. Sen kan hon konstatera så mycket som att jag ska få vänta på att få träffa en annan läkare. Åter till kalaset! I nästan 5 timmar sitter jag och bara glor på Keno – Nyheterna – Vädret – Sporten – nått matprogram – osv. Folk kommer och går, eller ja, snarare haltar in och haltar ut. Somliga av oss har sedan länge börjat tröttna på att vänta. Den stackars senila farbrorn upprepar samma fras gång på gång, – Varför kan jag inte få gå hem? Va? Får jag inte gå hem? Hans tålmodiga dotter förklarar att han inte får gå hem utan att ha fått träffa en läkare och att de måste vänta. Varpå han lägger handen mot örat och nästan skriker, – Vadå?

Så får jag då äntligen besöka doktorn. Han undersöker mig i 10 min och säger sen att jag kommer bli bra och är fri att gå hem. Nästan snopen lämnar jag Akademiska, hade jag väntat i 8 timmar på att få veta att jag fick gå hem? Visserligen var ju inget brutet och då hade jag antagligen inte spelat fotboll mer den här säsongen, men ändå, 8 timmar! För att det ska gå snabbt på akuten måste man ju minst spruta blod ur käften – nästa gång sågar jag av ett ben utanför entrén och ber dom sedan kolla min bröstkorg också!

Hur matchen slutade? Torsk med 3 -1. Och imorgon är det skola. Hurra.

/I

En kommentar hittills

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)