Gymnasiet och ekonomisk utbildning

03/02/2015 kl 18:33admin Bli först med att kommentera! »

Jag vill minnas någon gång under mitt fjortonde levnadsår, att vi under en hemkunskapslektion gick igenom fördelarna med att föra kassabok. Kanske var det till och med så att vi fick i läxa att göra vår egen kassabok, och nogsamt teckna ned våra utgifter för veckan. Det var nog den enda gången vi någonsin pratade om privatekonomi under hela grundskolan. På gymnasiet tror jag det inte hände en enda gång. Det tycks inte riktigt vara en del av läroplanen. Och hur vanligt var det inte att pengarna var helt slut? Vännerna pratade om datumet då studiebidraget skulle utbetalas som det datum då man “äntligen har pengar igen”.

Ansvarslöshet när det gäller ekonomin är inte ovanlig bland unga människor. Istället för att låta det vara en viktig del av läroplanen så får många lära sig just detta genom livets skola. Det krävs helt enkelt en period av oansvarigt ekonomiskt beteende innan man kan begripa vilka konsekvenser det kan få att inte hålla i pengarna bättre och framför allt hålla reda på den privata ekonomin. Att unga personer råkar ut för betalningsmärkningar är exempelvis inte ovanligt. Är detta något du känner att du kan relatera till (kanske alltför väl), gör dig då själv en tjänst och läs mer på Sverigekredit.

Det är numera lätt att låna mindre summor pengar. Så kallade snabblån utnyttjas lika friskt som de missbrukas. Att ta lån utan att ha en överskådlig återbetalningsplan, eller någon sorts uppfattning om att pengarna faktiskt kommer att finnas där är riskabelt, särskilt när det gäller snabblån med kort återbetalningstid. Vid utebliven återbetalning erhålls betalningsanmärkningar, varvid man minskar sina chanser att låna igen. Visst, det är inte omöjligt att fortsätta låna även om man råkat ut för en betalningsanmärkning, men alternativen kommer att vara färre, och förmånerna mindre förmånliga. Gäller det snabblån är exempelvis chansen stor att du måste uppvisa en bättre löpande ekonomi än om du inte haft anmärkning. Så rekommendationen lyder: försätt dig inte i den situationen! Tänk efter innan du lånar.

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)