IQ-befrielse och bandyfylla

19/01/2010 kl 00:32Isak 3 Kommentarer »

Så bloggas det igen:

När minusgraderna sjunker lägre än svenska skolungdomars genomsnittsbetyg och snön övergår i vad samerna kallar “isbjörnsbajs” – då vet de flesta vettiga människor att hålla fossingarna på det torra. Det finns förmodligen endast två saker som får svenskarna att vakna till liv och lomma ut ur sina iden i dessa dagar. Sport och sprit. Dessa två, från ovan skänkta, nödvändigheter, kan som inga andra lyfta Average Svensson ur hans tröstlösa vinterdepression, räta hans rygg och värma hans sargade hjärta. I kombination blir de den ultimata vinterdrogen, av samerna kallad “Kärringahockey” – jag talar naturligtvis om Bandy!

Bandy är en mycket intressant sport ur många perspektiv. Jag hade alltid sett sporten som en slags tröst-sysselsättning för de som inte var tillräckligt stadiga för att hålla på med hockey. Men då jag för ett par veckor sedan bevittnade min första riktiga bandymatch slog det min hur fel jag haft!

Släng dig i väggen Rambo!

Släng dig i väggen Rambo!

För det första, bandyspelare är inte alls några mesar med fjun under armarna och sillmjölke i benen. Nej, tvärtom, de är riktiga män! De må se bleka och taniga ut men under det obefintliga lager av underhudsfett hos en bandyspelare döljer sig en modig man, en man som kan ta en smäll och en man som förmodligen inte har alla indianer i kanoten. Varför? Svaret är simpelt: HÖRNA.

Bandyhörna. Alla som någon gång sett en bandy match måste ha observerat vilket fullkomligt idiotiskt påfund detta är. För er lyckligt ovetande följer här en liten instruktion om hur en bandy hörna slås:

Gymnasiebloggen presenterar: En Snabbkurs i IQ-befrielse

Då en bandyhörna ska slås placeras den knytnävsstora men stenhårda bandybollen i ett av de fyra hörnen på bandyplanen. Det attackerande laget placerar sedan ut valfri spelare invid bollen och grupperar resterande 9 spelare i en båge riktade mot motståndarnas mål – redo att drämma till bollen för kung och fosterland då hörnläggare passar fram den.

Motståndarna har innan detta sker, ställt sig på ett snyggt led på mållinjen inne i målet. Där står de utan visir på hjälmen och med navelsträngen i bakfickan och väntar på att de karlar som står och laddar sina bössor 10 meter framför dem skall träffa någon av dem i bröstet eller pannan – eller i Petter-Nicklas för den delen. Logiskt?

Jag menar, detta måste ju vara som upplagt för käkbrott, blåtira och njurkross! När det ställt sig 11 fullvuxna karlar i den lilla metallramen som utgör målet finns det ju knappt någon plats kvar att skjuta på. Och de som ska försöka göra mål är män som är tränade i att klappa till den lilla orangea kanonkulan, dag ut och dag in! Vad är oddsen på att de träffar? Vad är oddsen på att alla i ett bandylag sover med suspensoaren under kudden? Och vem fan vill ge en bandyspelare en tandläkarförsäkring?

Det finns en hel del andra intressanta saker som händer under en bandymatch. En av dessa är den klassiska bandyfyllan. Bandy är inte e sport vars anhängare främst representeras av äldre överklassdamer som dricker ett glas Cherry efter maten varje torsdag och pratar om att låta Yachten stå ute över vintern – nej, hehe, det är Bridge ni tänker på i så fall. Bandyns trogna pickadorer är till stor del 45+ gubbstruttar som har rostad lök på korven och dricker Vargtass framför Rapport om kvällarna. Bandyn är egentligen mest en ursäkt för dem att få komma bort från hus och kärring ett tag – leva upp lite varje vecka. Dessa krakar kännetecknas främst av deras portföljer som de med ett krampaktigt grepp bär med sig överallt på arenan. Nej, de har inte med sig sin laptop för att kunna “betta” live på matchen, eller kolla “fejan” i pausen, haha*sarkasm*. De har sprit i väskan, kära vänner. Ren och skär sprit! Invirad i en toaletthanduk vilar den heliga Graal, jag menar pluntan för 87 och 50, mot portföljens inre sidenklädsel.

Vad som är lite roligt för oss som går i vitt är att vi får ta del av dessa fyllegubbars mest fantastiska idéer och egenkomponerade hejaramsor. Eftersom jag, personligen är Hammarbyare och därför var på Zinken för att se Bajen krossa Sandviken minns jag det något spektakulära händelseförloppet då bandyfyllan slog till.

Plats: Stockholm, Zinkensdamm
Placering: Mitt ibland portföljerna på södra läktaren.

Halvlek 1:

– Ååååååhhhh Heja Bajen, heja bajen, heja bajen!

– Fan Enok ska du ha dig en liten kall dusch?

– Ja, vafan Sverker, har du en liten rackare så!

Ölpaus i Zinkentältet (20 min)…

Halvlek 2:

– Åhåhåhh…Vi ääär Hammbarby, vi är från söder,… …Zinken, Söderstadion, Zinkentältet!

– Fan vaa liten bolljävln har blive, eller hur Enok? Visst fan eren?

– Ne, nu jävlar, den lilla falskan e tom e han, säger jag!

– …Zinkentältet här kommer vi! Zinkentältet här kommer vi!

…and it goes on!

Slutligen vill jag bara kort påpeka att trots de obegripliga hörnorna, den höga alkoholprocenten och det faktum att man måste bända isär tårna med en ishacka när man kommer hem, så är bandy en mycket trevlig och folklig vintersport. Något jag rekommenderar starkt!

Keep it straight people!

/I

3 kommentarer hittills

 • Olle Andersson Säger:

  Gillar bloggen starkt! Keep it up. :)

  Jag är Oscar Anderssons bror. Han går i din klass va? Eller är jag helt ute och cyklar kanske..

  Och jo, gjorde lite reklam för bloggen till mina, precis som jag, dödsstressade gymnasieansökande vänner.

 • Hrm Säger:

  Hrm, jag som har litat på vad som stått på bloggen och trott att det va vettigt. Nu vet jag inte längre, kan man lita på en person som hejar på bajen. 95% av alla bajenfans är otrevliga prickar som hånar det andra lagets spelare och publik samt bråkar med polisen.
  Bäst för dig att du inte är en av dom ;)

 • :) Säger:

  men annars är bloggen grym och den förgyller min stressade vardag med skratt:)

  Även fast jag redan sökt till gymnasiet och bara väntar på att sommaren ska komma och gymnasiet börja till hösten

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)