Kost kan inte kosta vad det kosta vill

14/10/2014 kl 15:12admin Bli först med att kommentera! »

Jag tänkte att jag skulle snickra ihop ett inlägg lite snabbt och smidigt, men så fastnade jag redan vid rubriken. Efter tre minuters frustration fick det bli “Kost kan inte kosta vad det kosta vill”. Det är vad man brukar kalla en usel rubrik, men åtminstone begriper man väl att det ska handla om kost. Om veganism för att vara exakt. Vegansk kost, minsann!

Är det inte lustigt att sådant som föreföll extremt när man var liten inte är det minsta konstigt längre? Det var så mycket jag visste att jag skulle göra eller inte skulle göra vid vuxen ålder. En sak jag visste att jag aldrig någonsin skulle göra var att börja röka till exempel. En annan sak var att jag aldrig skulle sluta äta kött. Det där med vegetarianism köpte jag inte riktigt – jag älskade ju kött!

Turligt nog har jag vid 23 års ålder fortfarande inte börjat röka. Men jag har mer eller mindre slutat äta kött. Jag låtsas inte om att jag har slutat tycka om det, för så är inte alls fallet. Vid enstaka tillfällen då valet inte är mitt eget kan det få slinka ner någon köttbit. Men det är sällan. Alltid när jag lagar mat, handlar åt mig själv, eller äter ute så är det veganskt som gäller (även om jag heller äter vegetariskt än svälter, om nu restaurangutbudet är begränsat och vegansk mat inte serveras någonstans).

Det finns ingen enstaka anledning. Miljö, hälsa och etik har alla bidragit till att jag tagit avstånd från en lång rad råvaror och produkter jag tycker väldigt mycket om. Det bör inte längre vara en hemlighet för någon att köttindustrin påverkar miljön oerhört mycket och på ett oerhört negativt sätt. Ser man till kostval bidrar en allätare med en ca 7 gånger större volym växthusgaser än en vegan gör. Och allteftersom efterfrågan på kött ökar kraftigt i världen så söker fabriksuppfödare intensifiera och effektivisera uppfödande och slakt av djur. Vad detta har för inverkan på djurens hälsa och välmående borde man kunna gissa sig till. Men det är inte så illa som man kanske tror. Det är mycket värre.

Kött är billigare än det borde få vara idag. Kost kan inte kosta vad det kosta vill. Det är för kostsamt i längden.

Femetta.

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)