Att tala utrikiska, del 3: Just taste on that!

24/09/2009 kl 02:11admin 7 Kommentarer »

Det är svårt att prata engelska, men varför göra det svårare än nödvändigt? När man har svårt att hitta rätt engelskt ord i huvudet (om det någonsin funnits där) så varför inte bara lägga in ett ord som låter bra? Det kan ju inte bli annat än rätt, så lika som svenska och engelska ju faktiskt är!

Att Lärare L går med den filosofin är vi tacksamma för här på Gymnasiebloggen. Vårt citatarkiv flödar av godbitar samtidigt som Lärare L slipper ägna tid åt att faktiskt hitta rätt engelskt ord (för nya läsare, del 1 och 2 finns i arkivet).

I matten är det exempelvis en sak som är väldigt viktig om man vill hålla ordning på sina papper enligt antydan nedan:

Nu ska vi se...var har vi nu häftet med formlerna?

Nu ska vi se...var har vi nu häftet med formlerna?

You need a plastic map! – Lärare L på Katedralskolan, vår 2009.

Givetvis är detta genialiskt! När man vill hitta rätt stencil – bara att ta en snabb titt på plastkartan!  Samtidigt är det viktigt att inte skräpa ner på borden och sedan lämna utan att städa upp efter sig.

You should not leave your scrap on the table! – Lärare L har visst haft problem med att elever lämnat metallskrot på borden. Inte bra.

Tufft, tufft är det att vara lärare. Någonstans ifrån måste man hämta lite lektionsglädje, t.ex genom att utlova en liten bestraffning till den som inte följer ovanstående anvisningar. Och när löftet om bestraffning givits och det är tyst i klassrummet finns förstås ingen mer passande fras än den tuffa och kraftigt markerande:

Just taste on that! - Smaka på det du! (Ja…just den läraren)

Och blir det fel kan man alltid ställa sig frågan: “Vad har jag gjort för misstag nu”:

What have I done for mistake now? - Ja…

Anta sedan att frågan “vad händer med vår stackars nötallergiker om någon kommer in och öppnar en påse jordnötter?” kommer på tal i klassrummet. Att på engelska förklara att du då skulle bli tvungen att ta en snabb allergispruta på den utsatte, ja det är nog inte så lätt. Lyckligtvis är ju Lärare L känd för att ha lösningar på allt:

Then I have to hug her!

En kram så känns det bättre…

Ibland kan det dock kännas som om Lärare L utlovar lite för mycket, särskilt med tanke på åldersskillnaden lärare/elever. Just i fallet nedan tillämpades inte riktigt svengelska, utan snarare en lösning på ett formuleringsproblem. Ämnet är utvecklingssamtal och hur L ämnar organisera dem.

I will do every one of you in orderHost…på en eftermiddag?

Som om inte det vore nog lägger L till:

It’s a fine opportunity to be with youOch här tyckte jag inte riktigt det behövdes någon kommentar.

Nattens stillhet sänker sig och jag konstaterar att jag av kärlek till Gymnasiebloggens läsare stannat uppe till över två för att skriva klart detta inlägg. Just taste on that!

/O

7 kommentarer hittills

 • Körledaren Säger:

  Jag ska aldrig mera tala engelska i din närvaro. Blotta tanken på att på gymnasiebloggen bli citerad som körledare M ger mig rysningar.

 • malin Säger:

  älskar dessa utrikiska delar!

  och till en helt annan sak: jag ser att ockelbofolket dominerar på gymnasiebloggens vännerlista! 3/7, närmare bestämt, är härifrån! inte illa måste jag säga! :)

 • Oliver Lindman Säger:

  Körledare M: Du har tur, jag har inga citat från dig på utrikiska. Du kom ju till slut fram till att det inte heter “Arejs” utan faktiskt “Arajs” ;)

  Tack Malin! Ack ja…och i Ockelbo bor ca 1/3000 av Sveriges gymnasister. Hur blev det så här? :P

 • Nadia Säger:

  haha, jaha, det är katedralskolan i uppsala det handlar om, ja. haha, här har jag suttit i en halvtimme nu och försökt lista ut om jag kände dig (jag går IB på Katedralskolan i Linköping). jag känner mig otroligt dum.

 • Louise Säger:

  O glöm inte “It’s a fine opportunity to be with you” ;D

 • Oliver Lindman Säger:

  Nadia: Jajamen, Katedralskolan i Uppsala. Men se nu till att sprida Gymnasiebloggens budskap i Linköping!

  Louise: Sorry, lite felciterat av mig där! Åtgärdat.

 • Nadia Säger:

  Haha, det ska jag göra, du ;)

Skriv en kommentar!

Vill du ha en profilbild till din kommentar här och till tusentals andra bloggar och forum? Ange din epostadress här och ladda upp en bild!

Optionally add an image (JPEG only)