Att tala utrikiska, del 2: Not so hot, like a feet!

16/09/2009 kl 00:24admin 1 Kommentar »

Ponera att du befinner dig i följande situation: Du är en svensk fysiklärare undervisande på engelska som håller på att utföra ett litet experiment inför dina elever, involverande en hårfön, demonstrerande en av Newton’s laws of motion. Du inser att du satt fönen på en lite för hög nivå, och vindstyrkan blåser iväg de utsatta objekten i en alltför hög hastighet för att experimentet ska fungera.  Du bör förklara för dina elever att nivån på fönens blåsstyrka måste vara lägre. Hur gör du detta?

Ingen lätt mening att konstruera på engelska för en stackars svensk gymnasielärare. Lärare L, som snabbt fått celebritet-status här på Gymnasiebloggen kläckte, efter sju sekunders febrilt och något svettigt letande i ordförrådet, den ultimata på lösningen. Samtidigt som viftandes lite tafatt med ena handen framför fönen uttalades de numera i IB på Katedralskolan nästan bevingade orden:

Little one. Not so hot. – Lärare L på Katedralskolan, vinter -09

När diskuterande kraft och tryck på en annan fysiklektion förundrades den utsatta IB-klassen för hur många misstag det faktiskt går att göra på ett enda engelskt ord med böjningar - foot/feet (sv. fot, fötter). Under en och samma lektion noterades följande citat:

An foot

If I stand with two feets or if I stand with one feet, the force will be different.

No, there aren’t many rectangular foots.

Standing on their foot

Bare-feeted

Och kanske mest överraskande:

I will not give you an example that looks like an foot.

Vid det här laget kan ni nog lista ut vem som ligger bakom vartenda ett! Jag har dessutom inte bloggat färdigt om konsten att tala utrikiska, och en del 3 väntas senast nästa vecka.

Sen apropå fotar har jag besvär med blodcirkulationen i mina egna, och just nu är höger fött helt genomfrusen. Mycket kall alltså, not so hot!

/O

En kommentar hittills