Gymnasievalet

Vad ska jag välja för gymnasium? Vad ska jag välja för gymnasielinje? Hur förstört är mitt liv om jag väljer fel? Hjälp! Så här ser de allra flesta nior ut när det börjar bli dags att välja gymnasium:

gymnasieval

Panik, hysteri, desperation, besinningslös skräck, ångest, vånda, kval, bävan och själanöd i en obehaglig kombination. Nervsjuka uppstår tillsammans med tanken på att tvingas likvidera möjligheter, stänga dörrar, bränna broar…ja vad nu än gasten till studievägledare valt för uttryck för att på smidigast möjliga sätt skapa en så olidlig livsförtvivlan som bara är möjligt hos Sveriges arma niondeklassare.

Gymnasiebloggen förespråkar: Ingen panikångest inför gymnasievalet! Det ska inte vara värre än att välja vilken sorts bulle man vill ha till kaffet på ett halvsofistikerat gathörnsfik.  Gymnasiebloggens bloggare Oliver Lindman och Isak Lindqvist delar med sig av sina tips när det gäller att välja gymnasium:

Olivers tips:

Vi börjar med att ställa oss frågan: Hur stor bråkdel av mitt liv tar de tre vidunderligt långa gymnasieåren upp?

Svar: En tjugosjundedel (1/27, utgående från medelsvenssons livslängd)

Vi talar alltså om en ynklig liten obetydlighet av alla våra år. Varför då stressa upp sig om du i och med gymnasievalet skulle välja bort något osäkert ämne? Livet tar inte slut efter gymnasiet – det är bara att läsa vidare sen om man känner att man har missat något!

Med detta i huvudet tar vi och ställer oss tre frågor som bör besvaras så gymnasierelevant som möjligt:

1. Vad tycker jag är roligt? (skriv lista a)
2. Vad är jag bra på? (skriv lista b)
3. Titta på lista a och b. Lägg ihop allt som står i båda. Hittar jag några dubbletter?

För att illustrera hur detta kan leda någon vart ska vi se hur Rogga “Biffo” Pettersson, Ockelbo använt sig av de tre frågorna:

(1. Vad tycker jag är roligt?) a) lyffta skrot, snickra, såga plannkor o hugga ved, prata på utlännska, läga in snus

(2. Vad är jag bra på?) b) lyffta skrot, snickra, såga plannkor o hugga ved (mä två hug per trä-bit bara), läga in snus ibland fast ibland kommer’t snätt, öl hävar tävling

(3. Dubbletter?) lyffta skrot, snickra, såga plannkor o hugga ved, kanske läga in snus

Därefter tog Rogga reda på vilka gymnasium som fanns tillgängliga i hans trakter och kom fram till två program som han tyckte passade hans färdigheter och önskningar: Byggprogrammet och Hantverksprogrammet. Hans val blev byggprogrammet, då han redan nu vill påbörja strävan mot att uppfylla drömmen om en karriär som plattsättare i husbyggen.

"...men om jag vill bli doktor sen då?"

"...men om jag vill bli doktor sen då?"

Gymnasievalet är inte lika enkelt för alla. Vissa har så många talanger så att möjligheterna bara radar upp sig och det blir svårt att komma till ett beslut. Så vad går man då efter? Jo, givetvis vad som känns roligast just nu! Är du inne i en period där språk och samhällskunskap känns hett och rafflande, tänk då inte ens tanken på att välja en naturvetenskaplig linje bara för att du i gallblåsan eller i en del av tunntarmen känner att du kanske någon gång i framtiden skulle vilja läsa medicin. Och tjurar föräldrarna över att du vill gå en “överestetisk musiklinje” som inte ger högskolebehörighet? Påminn dem att allt som inte görs på gymnasiet kan åstadkommas efteråt, och då kanske man rentav har lust att läsa på högskolan…

Men ack, se till att du åtminstone har en liten tillstymmelse till talang för det du väljer (se ovan, fråga 3)! Är du tondöv och lite ful har du ingenting på musikgymnasiet att göra, hur roligt du än tycker att det är! Var lite nyktert saklig i ditt resonemang inför dilemmat som stavas gymnasievalet.

Givetvis måste jag ju, innan jag lämnar över till min kära kollega, på något sätt främja min egen gymnasielinje också. På IB (International Baccalaureate) hamnar alla de som är så talangfulla så de skulle kunna gå absolut var som helst. I klippet nedan ser vi ett exempel på IB-elever som med sin musikalitet och taktkänsla kunnat vara på både Rytmus och Södra Latin men valde IB på grund av talangöverflöd. The Last Cry For Help live!


Medverkande: Ingvar “Zicmann” Ziemann, Tim “Slim Tim” Saari Byström, Oscar “Off-key” Andersson, Sebastian “El Gordo” Sonesten

______________________________________________

Isaks tips:

Tänk på den där gången i somras då senila faster Fia kom på besök och frågade dig: “Jaha, Rutger, vad ska det bli av dig när du blir stor då?

Visst minns du hur du så gärna skulle vilja kläcka ur dig det mest fantastiska svar som  skulle få din kära faster att falla baklänges ner i asfalten av förtjusning – kanske till och med bota hennes demens – “Arbetsmarknadsminister”, “Djuphavsdykare” eller varför inte “Gerillaledare”? Men nej, allt du fick ur dig var ett besvärat “hmmjaa,..jag har ju funderat lite på historia…hmm datorspel – World of Warcraft tycker jag är kul”.

Visst minns du också din fasters skeptiska min och dina föräldrars lite generade: “Hah, jaa men det är allt en lång tid kvar tills vår lille Rickard ska ut i arbetslivet. Man behöver inte veta säkert ännu – man får vara lite osäker” Ja, just det, jag får vara lite osäker – jag går trots allt bara i 9:an försökte du intala dig själv men innerst inne kände du den jäsande panikdegen krama sönder ditt tonårshjärta.

Till dig som nu ska välja gymnasium och inte har den blekaste, snälla, innan du gör något drastiskt, tänk på följande:

1) Du är inte ensam! Jag skulle tro att minst hälften av alla niondeklassare står i ovetskapens vägskäl.

2) Något måste du ju vara bra på, matematik?, fotboll?, musik?, teater?, försök att tänka själviskt och om inget dyker upp så; “For everything else there’s Mastercard”. Haha nej seriöst, jag menar McDonald’s!

3) När du uteslutit de orimliga alternativen gör då en liten “Isaksegnaasgrymmaplusminustabell”!

En liten “Isaksegnaasgrymmaplusminustabell” skulle kunna se ut så här:

Alternativ 1: IB Alternativ 2: Frisörprogrammet

Jag vill bli bra på engelska. +  Jag tycker om praktiskt arbete.

+ Sötast killar i stan. + Jag kan få jobb efter skolan.

+ Mamma blir glad. + Man får saft till lunchen.

- Väldigt mycket läxor.Skolan ligger 5 mil bort.

När du radat upp alla fördelar och nackdelarna är det bara att jämföra. Om du märker att något gymnasieval fått många fler + än de andra talar ju tabellen sitt tydliga språk. Men om det är ganska jämnt som i ovanstående exempel får man värdera de olika för- och nackdelarna. Till exempel så är ju intresset för en utbildning väldigt viktigt. Däremot är faktorer som “mamma blir glad” eller (tragiskt nog) “söta killar” relativt oviktiga när det handlar om din framtid. (Saft till lunch är dock inte att underskatta). Om du känner dig skoltrött kan en nackdel som “Mycket läxor” bli ett stort problem jämfört med nån timme på buss eller tåg om skolan ligger 5 mil bort.

Resultat av en liten “Isaksegnaasgrymmaplusminustabell”: Frisörprogrammet. Dock vill jag påpeka att International Baccalaureate (IB) också är en fantastisk linje som alla borde söka.

Till sist vill jag ta kål på lite välkända myter om gymnasievalet som SYV-tanterna och alla konspirations föräldrar gärna hasplar ur sig.Alla har väl hört att man absolut inte ska välja gymnasium/välja gymnasielinje därför att ens bästa kompis ska gå där. Nej kanske inte som enda skäl men det är väldigt viktigt att man har goda vänner att dela sin gymnasietid med- om inte kommer man nog inte få någon vidare utbildning ändå.

Se så nöjd faster Fia är...

Se så nöjd faster Fia är...

En annan skröna är den om att man kanske “stänger dörrar” genom ett visst val. Nej, kanske kommer du inte bli läkare om väljer Byggprogrammet men det mesta går att ta igen. – For everything else there’s Komvux!

Så alla nervösa 96-jeans-nior, ta er i kragen, – “antingen så gör ni ingenting, eller så gör ni något”. Gymnasievalet är bara ett av livets många val. En dag ska ni välja make/hustru, jobb, bostad, politiskt parti och kanske äldreboende åt kära faster Fia. Det är bara att gilla läget som man säger. Se det från den ljusa sidan – ni har alla möjligheter att förverkliga era drömmar – det är inte alla barn som får gå i skolan.

…Och skulle du falla platt som en pannkaka så finns det en sista utväg: Skattefifflare” – ett uråldrigt och relativt enkelt tillvägagångssätt för att tjäna sitt dagliga bröd. – But you didn’t hear this from me, right?
Artikel publicerad 27 september 2009 kl 23.17

Författad av Oliver Lindman & Isak Lindqvist